Dia mundial contra el DRM

El drm, Gestió de Drets Digitals, del anglés (Digital Rights Management) és una tècnica que impulsen alguns fabricants i sobretot les grans discogràfiques per a protegir medis multimèdia (video, audio, etc.. )
Aquesta tècnica es basa en 2 parts, software (hi ha reproductors que limiten els arxius que en el drm indica una limitació -windows media, itunes etc.. ) La restricció pot ser del tipus de restringir la capacitat de reproduir un arxiu a n vegades..(per exemple).

A les discogràfiques açò els interesa molt, ja que poden controlar si pots o no copiar la música, el numero de vegades que la pots sentir, si la pots passar a un altre ordinador o dispositiu.. És a dir, que si per exemple tu tens la cançoneta de turno baixada per medis del tipus de tenda en internet (rollo itunes etc..) la baixes amb certes restriccions..

Es té planejat que el drm arribe a plataformes de maquinari, com són reproductors dvd’s o els mateixos procesadors.. (Intel per exemple, crec que ho ficarà… 🙁 )

I fins i tot he llegit alguna cosa de que es volia prohibir qualsevol aparell reproductor que no incorporara drm.. ! El que s’ha de sentir..


STOP DRM
Els ipod per exemple, incorporen DRM.. (seran molt bonics i tot el rollo.. pero incorporen DRM.. )

“If consumers even know there’s a DRM, what it is, and how it works, we’ve already failed” – Executiu de Disney

Deduiu vosaltres mateixos quina és la opinió de la indústria…

Vos avise, ja que la informació fa lliures:
Que diu microsoft d’açò?

Windows Media DRM es una plataforma probada que permite proteger y entregar de forma segura contenido para su reproducción en un PC,…. De microsoft.com

I que dic jo sobre açò? Que és una de les grans mentires, d’aquelles coses que no volem que sapiguem i que en el fons perjudica als consumidors, com el canon dels cd’s de l’sgae (eixa asociació lucrativa que per desgràcia creuen tindre mes raó que la de la pròpia llei) i un llarg etc..

Que podem fer?
A la pàgina Defectivebydesign.org. podeu trobar informació sobre 10 coses que fer..

Jo vos dic una, la de sentit comú..

Informar, la informació és poder, i ja heu vist que opinen els alts càrrecs de les grans empreses de difusió d’açò. Volen desinformar-los. Així que podeu començar a contar-los a tota la gent que cregau que és el drm (al igual que que és el canon de l’sgae, que és la llei de protecció intel·lectual i que és la llei europea de patents de software, de les quals parlaré algun dia, pero de moment no.. ).

A aspectes tècnics no vaig a entrar, ja que normalment escric massa sobre aspectes tècnic i crec que pot arribar a ser bastant aburrit.. si voleu saber més ja sabeu, wikipedia i a buscar 😀

com podeu haver deduit tota aquesta mentalitat capitalista trenca els esquemes de l’ética copyleft (del programari lliure, musica lliure etc..) i en consequència…

Feu un comentari